مسجد: تفاوت میان نسخهها
(صفحهای تازه حاوی «'''مسجد'''؛محلی برای عبادت خدا. احکامی در مورد حضور در مسجد وجود دارد که مسلمانان باید پایبند بدان باشند. مهم ترین عبادتی که در این مکان مقدس انجام می شود خواندن نماز است. == تعریف == «مسجَد» در کتب لغت عربی در معنای گذاشتن پیشانی بر زمین و به خاک ا...» ایجاد کرد) |
بدون خلاصۀ ویرایش |
||
خط ۷۷: | خط ۷۷: | ||
== ارجاعات == | == ارجاعات == | ||
[[رده:مراکز قرآنی]] |
نسخهٔ ۹ اوت ۲۰۲۳، ساعت ۱۷:۴۲
مسجد؛محلی برای عبادت خدا. احکامی در مورد حضور در مسجد وجود دارد که مسلمانان باید پایبند بدان باشند. مهم ترین عبادتی که در این مکان مقدس انجام می شود خواندن نماز است.
تعریف
«مسجَد» در کتب لغت عربی در معنای گذاشتن پیشانی بر زمین و به خاک افتادن به نشانه کمال خضوع است و در اصطلاح به جایی که در آنجا سجده میکنند گفته می شود. برخی معتقدند کلمه مسجد از واژهای غیر عربی «msgď» به معنای محل عبادت گرفته شده است که در متون زبان آرامی مربوط به قرن پنجم پیش از میلاد مسیح وجود دارد
در شریعت اسلامی، مسجد آداب و احکامی ویژه دارد. برای مثال ورود فرد جنب به مسجد جایز نیست و مستحب است که با لباس روشن و تمیز به این محل مقدس وارد شد از مسجد غالباً برای عبادت جمعی و فعالیتهای دینی گروهی استفاده میشود و مهمترین عبادتی که در آن به جا میآورند، نماز جماعت است. مسجد در زمان پیامبر اسلام(ص) علاوه بر کاربرد عبادی، کارکردهای اجتماعی، سیاسی، آموزشی و قضایی برای مسلمانان داشته که برخی از این کارکردها تاکنون باقی مانده است.
مسجد در قرآن
واژه مسجد بیست و هشت بار در قرآن استعمال شده است. مالکیت مسجد در قرآن با خداست.(سوره جن/۱۸). در آیه ۱۲۵ سوره بقره، به مسجد مکه که همان مسجدالحرام است، به عنوان مکانی برای فعالیتهای آیینی و نیز محل گرد هم آمدن اشاره شده است و در آیه ۹۶ سوره آل عمران این مسجد به عنوان نخستین خانهای که برای عبادت مردم برپا شده، ذکر شده است.
مساجدی که در قرآن به آنها اشاره شده است عبارتند از مسجدالحرام (بیت العتیق)، مسجدالاقصی مسجد ذو قبلتین(اسرا)، مسجد قبا( توبه/۱۰۷) و مسجد ضرار (توبه/107)
تعداد مساجد جهان
تعداد مسلمانان در همه جا افزایش یافته است و با این امر نیاز آنها به انجام مناسک دینی خود به ویژه اقامه نماز افزایش یافته است و به همین دلیل است که تعداد مساجد در جهان حدود ۳,۶ میلیون مسجد تخمین زده میشود. اما در برخی از کشورهای غربی با افزایش تعداد مسلمانان، کمبود مساجد وجود دارد، مانند فرانسه که نیاز به ساخت مساجد برای جلب رضایت مومنین و رسیدن به تعداد کافی دارد تا آنها بتوانند مناسک دین خود را انجام دهند.
آمار مساجد در کشور های مختلف
کشورهای جهان عرب و اسلام همیشه مایل بودند که عمده توجه خود را به ساختن ماهرانه و کارآمد بناهای تاریخی اسلامی اختصاص دهند. برجستهترین و مهمترین این بناها مساجد هستند. از لحاظ آمار، تعداد مساجد در کشورهای مختلف به شرح زیر است:
اندونزی
این کشور از نظر تعداد مسلمانان، بزرگترین کشور جهان است: ۱۳,۱ درصد از کل مسلمانان جهان با جمعیتی بالغ بر ۲۰۹ میلیون نفر در این کشور زندگی میکنند.
در این کشور حدود ۸۰۰ هزار مسجد وجود دارد.
هندوستان
هند دومین کشور جهان از نظر تعداد مسلمانان است. ۱۷۶ میلیون مسلمان در این کشور زندگی میکنند و در آن بیش از ۳۰۰ هزار مسجد وجود دارد.
بنگلادش
این کشور از نظر تعداد مسلمانان با ۱۳۴ میلیون مسلمان در رتبه چهارم قرار دارد. در این کشور حدود ۲۵۰ هزار مسجد وجود دارد.
پاکستان
تعداد مسلمانان در این کشور حدود ۱۶۷ هزار نفر است و در رتبه سوم قرار دارند. در این کشور حدود ۱۲۰ هزار مسجد وجود دارد.
مصر
این کشور با ۷۷ میلیون مسلمان در رتبه ششم تعداد مسلمانان قرار دارد. در این کشور حدود ۱۰۸ هزار مسجد وجود دارد.
عربستان سعودی
در این کشور حدود ۹۴ هزار مسجد وجود دارد.
ترکیه
ترکیه ۷۱ میلیون مسلمان دارد و در رتبه هشتم جهان قرار دارد. در این کشور بیش از ۸۲ هزار مسجد وجود دارد.
ایران
در ایران بالغ بر ۷۰ هزار مسجد وجود دارد.
مراکش
تعداد مسلمانان این کشور بالغ بر ۳۲ میلیون نفر است.و در آن حدود ۴۱ هزار مسجد وجود دارد.
چین
در این کشور حدود ۳۹ هزار مسجد وجود است که حدود ۲۵ هزار مورد از آن در استان سین کیانگ است.
تعداد مساجد در کشورهای غربی
هیچ کشوری در غرب خالی از مسلمانان نیست، بلکه دارای آثار اسلامی مانند مساجد است. تعداد مساجد کشورهای غربی به شرح زیر است:
در آمریکا تعداد مساجد بالغ بر ۲ هزار مسجد است.
در بریتانیا تعداد مساجد به هزار مسجد میرسد.
در فرانسه تعداد مساجد ۱۵۵۴ مسجد است.
در آلمان تعداد مساجد به ۲۲۰۰ مسجد رسیده است.
در بلژیک تعداد مساجد بالغ بر ۳۰۰ مسجد و نمازخانه است.
در هلند تعداد مساجد به ۴۰۰ مسجد رسیده است.
در ایتالیا تعداد مساجد به ۱۳۰ مسجد رسیده است که مهمترین آنها مسجد بزرگ رم است.
در اتریش تعداد مساجد بالغ بر ۷۶ مسجد است.
کشورهای فاقد مسجد
اسلام در اسلواکی یکی از ادیانی است که درصد پیروان آن بسیار پایین است و طبق گزارش بنیاد اسلامی اسلواکی از هر پنج هزار اسلواکی در سال ۲۰۱۱ چهار نفر به اسلام گرویدند. اکثر مسلمانان اسلواکی در براتیسلاوا پایتخت زندگی میکنند و بیشتر آنها شامل آلبانیاییها، بوسنیاییها و عربها هستند.
در سال ۲۰۱۳، اسلواکی تنها کشور اتحادیه اروپا بود که مسجدی در قلمرو خود نداشت. به استثنای یک مسجد کوچک در براتیسلاوا که مسلمانان برای خطبههای نماز جمعه به آنجا میروند و تعداد شرکتکنندگان شامل زنان، کودکان و مردان از ۱۰۰ نفر تجاوز نمیکند. قانون اساسی اسلواکی اسلام را به عنوان دین این کشور به رسمیت نمیشناسد.[۱]
منابع
ایکنا