سوره شمس: تفاوت میان نسخه‌ها

از قرآن پدیا
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
خط ۵۴: خط ۵۴:


== ارجاعات ==
== ارجاعات ==
<references
/>
== فهرست سوره‌ها ==
{{الگو:فهرست معرفی سوره
|سوره=2.[[سوره -|-]]
|قبلی=1.[[سوره -|-]]
|بعدی=3.[[سوره -|-]]
}}
[[رده:معرفی سوره ها]]
[[رده:سوره های جزء سی]]
[[رده:سوره های جزء سی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۹ ژوئیهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۰۹:۰۴

سوره شمس
سوره شمس

سوره شمس؛ نود و یکمین سوره قرآن کریم، از سوره‌های مکی و در جزء سی‌ام، دارای 15 آیه. این سوره بر موضوع محوری «تزکیه نفس» و نقش آن در رستگاری انسان تأکید دارد.

معرفی سوره

سوره شمس، نود و یکمین سوره قرآن و از سوره‌های مکی است که در جزء سی‌ام قرآن قرار گرفته است. در ترتیب نزول نیز این سوره، بیست و ششمین سوره قرآن کریم است.

این سوره را بدین سبب «شمس» (خورشید) نامیده‌اند که در آغاز آن به خورشید سوگند یاد شده است. محوریت این سوره، تأکید بر موضوع بسیار کلیدی «تزکیه و تهذیب نفس» و نقش بارز آن در سعادتمندی انسان است. این سوره به داستان صالح(ع) و ناقه صالح و پِی شدن آن به دست قوم ثمود و سرنوشت این قوم نیز اشاره می‌کند[۱][۲].

فضیلت سوره

بر سر در ورودی اصلی ضریح حضرت امام حسین(ع)، جایی که از آنجا [۳]وارد بارگاه ملکوتی و زیر قبه و کنار ضریح ابا عبدالله الحسین(ع) می‌شویم، باخطی زیبا سوره «شمس» نوشته شده است.

رسول خدا(ص) در فضیلت این سوره فرموده‌اند: «هر کس سوره «شمس» را قرائت کند، مانند آن است که به اندازه آنچه خورشید و ماه بر آن تابیده است صدقه داده است»[۴].

قسم‌های سوره

در سوره مباركه «شمس» خداوند ۱۱ قسم ياد كرده است، از اين‌رو اين سوره جامع شگفت‌انگيزترين قسم‌های قرآن است و همه اين قسم‌ها برای بيان اهميت تزكيه است. در این سوره، هم به موجودات آفرینش قسم خورده شده (شمس، قمر، لیل، نهار، سماء، أرض) و هم به نفس انسانی که بسیار باکرامت است[۵].

تأکید سوره شمس بر خودسازی (تزکیه نفس)

خداوند متعال در آيات ۷ تا ۱۰ سوره مباركه شمس كه می‌فرمايد «وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا» (سوگند به نفس و آن كس كه آن را درست كرد) «فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا» (سپس پليدكارى و پرهيزگارى‏اش را به آن الهام كرد﴾ «قَدْ أَفْلَحَ مَن زَكَّاهَا» (كه هركس آن را پاك گردانيد قطعا رستگار شد) «وَقَدْ خَابَ مَن دَسَّاهَا» (و هر كه آلوده‏اش ساخت قطعا درباخت) تأكيد زيادی بر خودسازی و اهميت آن در زندگی فردی و اجتماعی دارد.

انسان، روند آدميت را طی مراحل آموزش‌و‌پرورش يا به اصطلاح، اخلاق می‌آموزد و اين بسيار مهم است كه او اخلاق را از چه منبعی می‌آموزد و مهمتر از آن خود انسان است كه چه می‌خواهد بياموزد؛ زيرا خودسازی از اموری است كه در حيطه اختيارش است. در واقع آيه ۹ سوره «شمس»، بهترين راه سعادت را تربيت و تزكيه نفس می‌داند و آن را ضامن رستگاری شمرده است[۶][۷][۸].

او بايد اول خود را بسازد؛ زيرا انسان ساخته‌نشده، فاقد ارزش است و وجود چنين افرادی سلامت جامعه را به خطر می‌اندازد؛ بويژه اگر اين افراد از راه‌های گوناگون تزوير، ريا و فريب ديگران برای رسيدن به آرمان‌های شخصی و گروهی خود در صدر جامعه قرار‌گيرند، وضعيت جامعه دچار بحران خواهد شد، بحرانی كه دامن‌گير يك يك افراد جامعه خواهد بود[۹]. در واقع، اگر انسان خودسازی نکند، گرفتار طغیان نفس خواهد شد و این سوره، نسبت به طغیان نفس هشدار می‌دهد[۱۰].

منابع

ایکنا

ویکی شیعه

دانشنامه اسلامی

ارجاعات

فهرست سوره‌ها

سوره قبلی:

1.-

2.- سوره بعدی:

3.-

۱.الفاتحة ۲.البقرة ۳.آل عمران ۴.النساء ۵.المائدة ۶.الأنعام ۷.الأعراف ۸.الأنفال ۹.التوبة ۱۰.يونس ۱۱.هود ۱۲.يوسف ۱۳.الرعد ۱۴.ابراهيم ۱۵.الحجر ۱۶.النحل ۱۷.الإسراء ۱۸.الكهف ۱۹.مريم ۲۰.طه ۲۱.الأنبياء ۲۲.الحج ۲۳.المؤمنون ۲۴.النور ۲۵.الفرقان ۲۶.الشعراء ۲۷.النمل ۲۸.القصص ۲۹.العنكبوت ۳۰.الروم ۳۱.لقمان ۳۲.السجدة ۳۳.الأحزاب ۳۴.سبإ ۳۵.الفاطر ۳۶.يس ۳۷.الصافات ۳۸.ص ۳۹.الزمر ۴۰.غافر ۴۱.فصلت ۴۲.الشورى ۴۳.الزخرف ۴۴.الدخان ۴۵.الجاثية ۴۶.الأحقاف ۴۷.محمد ۴۸.الفتح ۴۹.الحجرات ۵۰.ق ۵۱.الذاريات ۵۲.الطور ۵۳.النجم ۵۴.القمر ۵۵.الرحمن ۵۶.الواقعة ۵۷.الحديد ۵۸.المجادلة ۵۹.الحشر ۶۰.الممتحنة ۶۱.الصف ۶۲.الجمعة ۶۳.المنافقون ۶۴.التغابن ۶۵.الطلاق ۶۶.التحريم ۶۷.الملك ۶۸.القلم ۶۹.الحاقة ۷۰.المعارج ۷۱.نوح ۷۲.الجن ۷۳.المزمل ۷۴.المدثر ۷۵.القيامة ۷۶.الانسان ۷۷.المرسلات ۷۸.النبإ ۷۹.النازعات ۸۰.عبس ۸۱.التكوير ۸۲.الإنفطار ۸۳.المطففين ۸۴.الإنشقاق ۸۵.البروج ۸۶.الطارق ۸۷.الأعلى ۸۸.الغاشية ۸۹.الفجر ۹۰.البلد ۹۱.الشمس ۹۲.الليل ۹۳.الضحى ۹۴.الشرح ۹۵.التين ۹۶.العلق ۹۷.القدر ۹۸.البينة ۹۹.الزلزلة ۱۰۰.العاديات ۱۰۱.القارعة ۱۰۲.التكاثر ۱۰۳.العصر ۱۰۴.الهمزة ۱۰۵.الفيل ۱۰۶.قريش ۱۰۷.الماعون ۱۰۸.الكوثر ۱۰۹.الكافرون ۱۱۰.النصر ۱۱۱.المسد ۱۱۲.الإخلاص ۱۱۳.الفلق ۱۱۴.الناس